Thai Cooking
maanantaina, maaliskuuta 08, 2010
Ei tarvinnut edellisessä blogipätkässä mainittua kokkauskurssia kauaa odotella. Tulinpa maininneeksi meidän turkkilaisen naapurin thaimaalaiselle rouvalle halukkuuteni oppia thaimaa ruuan salat. Tästä maininnasta seurasi yhden päivän kokkaus sessio, joka sitten venyikin kolmeksi päiväksi :) Ja eilen illalla naapuri mökistä lähtiessämme, läksiäisiksi vielä sanottiin että tervetuloa uudelleen. Kaikkien curryjen, spring rollien ja muiden lisäksi siis voinenkin vielä pohtia muita suosikkeja, mistä olisi iloa myös kotona, etenkin syksyn harmaudessa..
Puuhastelu oli eri kivaa, varsinkin kun ympärillä oli tutut naamat, omassa pihapiirissä ja karvanaamat pyörivät jaloissa. Nunan kanssa shoppasimme tarve aineet ja keittiössä meidän kanssa hääräsi Nunan työkaveri Tang Mo. Vieraanvaraisuus ja ystävällisyys olivat luksus-luokkaa ja ainakaan näihin kahteen thaimaalais tyttäreen ei pätenyt yleinen uskomus, että thai ihmiseen on vaikea tutustua. Olin myös erityisen onnellinen jälkiruuasta jota toiveestani valmistimme. Pinttynyt fiksaatio tähän herkkuun oman pään sisällä juontaa juurensa uudesta vuodesta, jolloin ravintolassa tarjoiltiin kaikille asiakkaille jälkkärit uuden vuoden kunniaksi. Sen jälkeen olen toistuvasti palannut aiheeseen ja yrittänyt onkia milloin hierojalta, milloin manikyristiltä tai tarjoilijoilta, että saako sitä mistään ja mitä se sisältää. Buoa Loy niminen jälkiruoka ei saanut Pyryä yhtä suureen hurmioon, ja tämä ihmettelikin että miten alkuliman näköinen kurpitsa-peruna-pallo soppa voi olla niin tärkeä ;)? Kolme päiväinen köksääminen sen sijaan taisi olla Pyrylle erityisen mieleen, hyvin oli keskukselta kotiintulonsa aina ajoittanut, sen kuin istui valmiiseen pöytään, ja varsinkin massaman curry päivänä suu oli leveässä hymyssä, pöperö kun on Pyryn top ykkösenä ;) Oli myös super mukavaa tehdä vaihteeksi itse ruokaa, joka päiväinen ravintolassa ramppaaminen ei enää päivittäin aiheuta samaa riemua kuin joskus aikaisemmin.
Tästä päästäänkin sujuvasti seuraavaan aiheeseen eli ravintolaruokaan :) Kuukauden Thaimaassa olon jälkeen, pohdimme missä mahtaa piileksiä Thaimaan taivaallinen ruoka??! Ja vielä näin kahden ja puolen kuukauden jälkeenkin, voinemme edelleen toistella samaa kysymystä. Samanlaista mykistävää hiljentymistä ruuan äärellä niinkuin Kiinassa koimme, emme ole täällä päässeet uusimaan. Lähes joka kippola tarjoaa annoksen, raaka-aineista huolimatta, saman makuista ja hajuista ruokaa. Onko käynyt niin että thai-ruoka on kokenut inflaation? Tasoa ei viitsitä pitää yllä, koska syöjiä kuitenkin riittää. Tai ehkä asia onkin niin, että syöjissä on jotain vikaa ;)? Onko meistä vain tullut ronkeleita? Etsimmekö samanlaisia elämyksiä kuin joskus alkumatkasta, joita on siis täysin mahdoton toteuttaa, vaikka ruokailu olisi minkälainen viiden tähden tähtihetki tahansa? Kyse taitaa ollakin juuri tästä, mitä tutummaksi joku asia tulee, sitä arkisemmaksi se muuttuu. Taas isosti aihetta itse-tutkintaan; jospa tästäkin toteamuksesta voisi ottaa siivun, pistää ässäksi hihaansa, ja nauttia hetkestä :)
Jälkisanoina vielä todettakoon ( ja näin kun tarkemmin harmaata aivosolua kaivelee ), löytyyhän täältä sittenkin se yksi ylitse muiden! Tiedä sitten onko sillä mitään tekemistä asian kanssa, että paikka on kiinalais vaikutteinen ;) Joka tapauksessa, taas erittäin hyvä syy vierailla Taolla; Golden 99 tarjoaa kolmemetrisen buffet kattauksen, joka sisältää kaikkea. Pöytiin tuodaan hot potti keittämistä varten ja kuuma minigrilli paistamista varten. Sitten vain siitä kolmimetrisestä valkkaillaan vartaita, lihoja, kanoja, äyriäisiä ja maissia grillattavaksi, kootaan salaatti annoksia tai kasataan lautanen täyteen valmiita nuudeliruokia lämmitettäväksi ja valitaan rehuja keitettäväksi. Maustaa voi ruokansa erilaisilla kastikkeilla ja majoneeseillla ja jälkkäriksi hedelmiä. Noutopöydän äärellä voi vierailla juuri niin monta kertaa kuin lystää ja jalat kantaa, ja koko servingille hintaa kertyy kokonaista 3 euroa! Paras info jäi viimeiseksi ja Elina&Vilppu terveisten kera; samaan hintaan saa yllin kyllin nauttia myös aivan törkeän hyvästä sushista :)
"Alkuliman" aineksia ja esivalmistelua
Kahden naisen kevätkääryle-tehdas
Iloiset ruokailijat :)
Hei teille! Ei saa kiusata mua kertomalla kolmemetrisistä buffetpöydistä ja tuohon hintaan tarjolla olevista susheista! Juuri tänään söin lounaaksi 10 kpl susheja ja maksoin siitä lystistä 11 euroa. Että näin. Ei vaan, kiusatkaa mua edelleen ja kertokaa piinaavimmatkin yksityiskohdat!
-Elina
AAAH, tuskin maltan odottaa että esittelet kotona uusia reseptejä. Kaivan jo haarukat ja veitset esille ja lusikan alkulimalle. Kirsi
Voi miten ihanaa muruseni,voitkin sitten piristää lonkan operaatiosta toipuvaa mammaasi upeilla kevätkääryleillä ja alkulimaa varsinkin jään odottelemaan:) haliterkkusin hanhiemo
Hmmm.........pistetään vielä isommat paineet tässä Jonnalle, nyt kun thai-kokkauskin on hallussa! Maltan tuskin odottaa niitä teidän paluujuhlianne, kun tarjoatte thai-keitoksianne ystäville ja molempien koko suvuille! Pyry varmaan auttaa ainakin tuon massaman curryn teossa? Alkuliman minä kyllä jätän suosiolla väliin, uskon Pyryn arvostelukykyä siitä, ettei se sovi miehille!
–godfather-
Söin tänään torilla ryynimakkaran, se näytti vähän tollaselta kääryleeltä, mutta se oli ihan eri näkönen.. ..tui :)